söndag 27 maj 2012

Nya planer.

Sällan blir saker och ting som man har tänkt sig. För min del har det blivit en del flyttar de senaste åren och förra året trodde jag att det var färdigflyttat. Pappa gick bort sedan på hösten och hans hus står nu tomt. Vi har försökt att sälja men det är inte direkt någon marknad nu sååå då föddes tanken på att hyra pappas hus. Jag har vägt för och nackdelar fram och tillbaka....ena dagen slagit bort tanken för att nästa dag vara där igen. Jag får börja pendla till jobbet igen och blir beroende av bilen men får väldigt förmånlig hyra så det känns inte som ett hinder. Tanken på att bo i pappas hus, komma ner på marken igen (bor på tredje våningen nu), sitta på altanen och dricka kaffe och framförallt flytta hem till mina hemtrakter är alldeles för lockande för att jag ska kunna avstå. Eric är positiv (vilket är totalt avgörande) fast han skojade till det och sa att vi flyttar oftare än fåglarna...hm..ligger nåt i det. Bra eller helgalet? Jag vet inte, men jag vet att om jag inte gör det kommer jag alltid att ångra mig. Det är en möjlighet som jag aldrig trodde skulle komma min väg.

onsdag 16 maj 2012

Hundar, hundar, hundar..

Det har inte blivit så mycket skrivet på några dagar. Tycker att jag har varit mest trött. Nu är vi i alla fall lediga i fyra dagar och det känns jätteskönt. Idag har vi varit på teater med barnen och den var verkligen jättebra! Det var teater Martin Mutter från Örebro som spelade Hedvig och Max-Olov. Jag har skrattat så jag klarar mig i flera dagar:).
Här kommer lite hundbilder som jag tog häromdagen (på tal om nåt helt annat):

Fina Mollie<3.

Anettes Zoya 5 mån.

Zoya.

Anettes Esther tittar på tv.

söndag 13 maj 2012

Antimobbning för lågstadiet.

Jag hittade en bra serie på AV-Media som heter "Vara vänner". Det är en serie i 10 delar och varje del varar i 10 minuter. Jag hittade inte lärarhandledningen där dock utan på UR:s hemsida. Varje del slutar först dåligt och eftertexterna börjar rulla. Då pausar man och diskuterar med barnen. Kunde det ha slutat på ett annat sätt? Vad tycker ni att den eller den skulle ha gjort istället? Därefter startar man igen och får ett bra slut på berättelsen. Man får inleda före och förbereda aktuellt tema och sen kan man efterarbeta på olika sätt. Diskutera filmen givetvis och se vad barnen har för tankar kring temat men man kan även låta dem skriva enskilt på slutet. Då kan man också få fram sådant som de kanske inte vågat säga i gruppen.

Boktips om läsförståelse.

Kan rekommendera en jättebra bok för de tidigare åren i skolan:
"Att undervisa i läsförståelse- lässtrategier och studieteknik för de första skolåren." Av Barbro Westlund.
Den innehåller dels forskning men även konkreta, bra tips. Man redovisar tre forskningsbaserade modeller (undervisningsprogram) med dokumenterad långsiktig effekt. Absolut läsvärd!

onsdag 9 maj 2012

Kreativt i klassrummet.

Idag har eleverna fått jobba i små grupper med att arrangera bilder från stenåldersdagen och skriva text till. De har jobbat  med olika teman från dagen och har med hjälp av färgade papper gjort snygga alster till vår utställning om dagen. Sådana här stunder där kreativiteten får flöda, där de får diskutera och samarbeta...då när det är som en liten bikupa i klassrummet...då trivs jag bäst! Sådana stunder tror jag att även eleverna tycker att det är allra roligast i skolan. Hela atmosfären i klassrummet är glad och trivsam och alla är intensivt sysselsatta med uppgiften. Man kan ju inte alltid ha det så här men man kan försöka få till det ofta. En del vill ha det så himla fyrkantigt och helst ska varje elev sitta som ett litet ljus med en gloria svävande över...men hur stimulerande är det på en skala? Jag tror att om man kan få in mer av kreativiteten så får man kanske också mer av lugnet och stillheten de lektioner som det behövs. Eller?

tisdag 8 maj 2012

Ibland..

Blir man bara trött..*funderar*...men å andra sidan är det en ny dag imorgon ;).

måndag 7 maj 2012

Läsa eller sitta av tiden?

Idag var vi på biblioteket och i vanlig ordning gjorde jag mitt bästa för att hjälpa barnen att hitta böcker som lockar till läsning. Det gäller att försöka hitta ämnesområden som intresserar och lagom mycket text. Jag kom till en kille som såg allt annat än glad ut.
"Har du hittat nåt?" frågade jag.
"Nä." svarade han bara kort.
Vi dividerade intressen och olika förslag en stund men han var inte särskilt intresserad.
"Men du måste ju ha något att läsa i skolan. Vi läser ju ganska mycket" sa jag.
"Äsch, jag sitter ändå bara och tittar på samma sida tills tiden är slut." säger han då.
Hm...inte bra. Normalt sett brukar jag säga att de ska ha ett par stycken kapitelböcker med sig tillbaka men jag insåg att här är det nog dags att tänka om. Vi började titta på faktaböcker istället och det hela slutade med att han hittade flera stycken som han genast började läsa med stort intresse. Han var glad och nöjd när vi gick tillbaka och fröken var faktiskt också väldigt glad och nöjd.

söndag 6 maj 2012

Söndagsmys.

Idag gick Anette och jag runt sjön med hundarna och rundade av med att fika. Inget slår att sitta vid en sjö (även om den är myyycket liten) och bara njuta av tillvaron med en kopp kaffe. Givetvis passade jag på att ta lite kort:).


Zoya tittar på fåglarna.

Anette poserar.

Fina Zoya.




Ser ni de små, små ungarna?

onsdag 2 maj 2012

Stenåldersdag

Idag har vi haft en alldeles fantastiskt härlig stenåldersdag med våra 3:or. Kanonväder hela dagen dessutom! Barnen fick bege sig på en tidsresa till stenåldern och väl där så fick de prova på att göra vapen av flinta, smycken av ben och allehanda naturmaterial, gå på jaktstig med bla pilbåge och spjut och tillaga mat på stenåldersvis. Givetvis hade vi dessutom de rätta kläderna och var så snygga så! Lax i kokgrop och fruktsoppa var några av delikatesserna. Det här är en dag som de kommer att minnas resten av livet!





tisdag 1 maj 2012

Vaknade..

idag med ont i leder och rygg:( men i övrigt är humöret på topp och dagen underbar:)! Har fikat med en god vän och vi gick runt sjön med hundarna. Sen har jag handlat till stenåldersdagen med klassen imorgon så det är fix och färdigt. Ser verkligen fram emot morgondagen och tror att det blir en riktig toppendag med barnen! Lovar att återkomma med rapport:). Önskar er alla en härlig dag idag<3!

                                           årstider,blommor,fotografier,natur,påskliljor,tulpaner,vår,vattenkannor